VIHA VANHEMMUUDESSA - OLET RAKAS JA TURVASSA

Loading
Loading Click here to add:
Add to notification list

Lapsi, joka kokee olevansa rakas ja turvassa, ei koe tarvetta vahingoittaa itseään tai toisia sen enempää sanallisesti kuin tekojen kautta. Kokeakseen olevansa rakas ja turvassa lapsi tarvitsee vanhemmuutta. Lapsi ilmaisee ensisijaisesti käytöksellään, kuinka vanhemmuus toimii.

Vanhemmuus on äitiyden ja isyyden välistä yhteistyötä. Rakkaudellinen äitiys antaa lapselle kokemuksen, että hän on rakas. Rakkaudellinen isyys puolestaan antaa lapselle kokemuksen, että hän on turvassa.

Koska vihan tunteen tehtävänä on suojella ja puolustaa rakkautta, on viha olennainen osa vanhemmuutta ja sen rakentava ja rakkaudellinen ilmaiseminen kuuluu erityisesti isyyden vastuualueeseen. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Enemmän kuin tulemme yleensä aavistaneeksikaan.

Entä, jos isyys puuttuu osittain tai kokonaan? Yhteinen surumme on, että isyys jäi sodan melskeissä rintamalle eikä se ole vieläkään palannut takaisin. Siksi elämme isyyttömyyden kierteessä, jonka seurauksena lapset jäävät myös ilman äitiyttä. Kuinka niin? Ellei näin olisi, ei meidän lapsemme oireilisi hätäänsä käytöksellään.

 

Lisää tietoa: www.duendo.fi

Other media in the channel "Jari Koponen"