Koulurauha 2019

Loading
Loading Click here to add:
Add to notification list

Koulurauhan julistusteksti 2019

Miten sinä vaikuttaisit? Tiedätkö, miten suuri vaikutus pienillä teoilla voi olla? Oletko koskaan  miettinyt, mihin kaikkeen voit vaikuttaa?


Tänään Koulurauha julistetaan jo 28. kerran. Tänä vuonna teemana on vaikuttaminen ja se, miten pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus. Myös päiväkodit on kutsuttu mukaan julistamaan Päiväkotirauhaa.


Vaikuttamiskeinoja on monia. Ehkä tutuin vaikuttamiskeino on melkein jokaisessa koulussa tai oppilaitoksessa toimiva oppilaskunnan hallitus, jossa voi vaikuttaa koulun sisäisiin asioihin.
Monissa alakouluissa on kummioppilaat, jotka auttavat uusia koululaisia koulun aloittamiseen liittyvissä haasteissa.


Kummioppilaat toimivat myös roolimallina useille nuoremmille oppilaille. Yläasteella tukioppilastoiminnalla voi parantaa koulun viihtyvyyttä ja ilmapiiriä auttamalla uusia oppilaita sopeutumaan kouluun. Toisella asteella vastaava vaikuttamismuoto on tutortoiminta.
Kaikki eivät välttämättä halua lähteä mukaan vaikuttamistoimintaan näin isosti. Kuitenkin myös koko koulun henkilökunnan ja luokkatovereiden pienillä teoilla on suuri vaikutus ja esimerkiksi hymyilemällä vastaantulevalle tai tervehtimällä luokkakaveria voi tehdä jonkun päivästä paremman.


Sillä, ettei kiusaa, on kaikkien kaveri ja hyväksyy kaikki sellaisina kuin he ovat, on iso merkitys päiväkodin ja koulun ilmapiiriin. Myös sosiaalisessa mediassa voi levittää hyvää mieltä ja vaikuttaa muiden päivään, vaikka kommentoimalla mukavasti jonkun kuvaan.
Nämä kaikki ovat arkipäivän vaikuttamiskeinoja, joista mikään ei ole toista tärkeämpi. Vaikutitpa sitten tekemällä aloitteita tai hymyilemällä, on tekosi tärkeä.

Lisätietoa:

https://www.mll.fi/ammattilaisille/kouluille-ja-oppilaitoksille/koulurauha/koulurauha-2018-2019/

Other media in the channel "Klassikka LIVE broadcasting"